Angelique van Arem 
Myofascial Equine Therapist 

Myofasciale behandeling.

Als Myofascial Equine Therapist behandel ik blokkades in spieren en bindweefsel (fascia). Door het samentrekken en ontspannen van de spieren wordt beweging mogelijk gemaakt. Als in de spieren blokkades ontstaan kan het paard niet meer zo bewegen als het hoort. Door de spierproblemen wordt de beweging vaak korter, stijver en pijnlijk. Met mijn Myofasciale behandeling probeer ik de spieren weer te laten ontspannen, zodat de blokkades kunnen verdwijnen. Het paard zal soepeler en fijner bewegen.

Het grootste deel van een paardenlichaam bestaat uit spieren, hierin ontstaan regelmatig problemen. Voorbeelden hiervan zijn het ontstaan van triggerpoints, verzuring, stijfheid en spanning. Gevolgen zijn dat het paard minder kan presteren, moeite heeft met stelling, buiging en ontspanning, onregelmatig in zijn gangen wordt, scheef of ontlastend gaat bewegen tot het tonen van verzet. Het ontstaan van deze problemen kan verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan: trauma, verrekking, onvoldoende warming-up, overtraining, verkeerd harnachement, onbalans van ruiter/paard.

De Myofasciale behandeling gaat als volgt in zijn werk. Door middel van een kort introductie gesprek met de eigenaar of trainer van het paard wil ik de achtergrond van het paard weten. Denk hierbij aan trainingsmethode, wedstrijd niveau, ambities en uitingen van spierproblemen. Daarna bekijk ik het paard op stand, daarbij let ik op de bouw van het paard, stand van de benen en de bespiering. Om een goed beeld te krijgen wil ik het paard graag zien bewegen aan de hand en/of longeerlijn. Daarbij let ik onder andere op takt, regelmaat, lossigheid en balans. Ik voel door middel van palpatie waar het spierweefsel anders voelt, warmteverschil vertoond of pijnlijk reactie geeft.

Daar waar ik problemen voel behandel ik met Myofasciale technieken om de spierspanning af te laten vloeien, zodat de spieren weer beter kunnen functioneren, afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en het paard soepeler kan bewegen. Door tijdens de behandeling rekening te houden met de samenwerking van verschillende spierketens heeft de behandeling een goed effect op het gehele paardenlichaam.

Als nabehandeling maak ik gebruik van verschillende technieken om het paard te ondersteunen door middel van massage, massage gun, positional release, stretchen en taping.

Voorwaarden:

Voor de behandeling dient het paard schoon en droog te zijn en tot 3 uur voor de behandeling mag het paard niet getraind worden. De behandeling duurt ongeveer één tot anderhalf uur en de eigenaar is zelf verantwoordelijk voor een geschikte behandel locatie en assistentie. Houd er rekening mee dat het paard 2 dagen niet gereden mag worden, longeren meestal wel. Na de behandeling wordt een vervolg plan met de eigenaar besproken.

Algemene voorwaarden zijn van toepassing. 

Tarieven:

  • Een consult bestaande uit: intake, onderzoek, behandeling en advies, € 50,-
  • Gelieve contant of per betaalverzoek te betalen na behandeling.
  • Prijzen zijn inclusief btw en exclusief reiskosten.
  • Extra kosten nabehandeling door middel van taping (mits nodig) € 10,- 
  • Vanaf 3 te behandelen paarden op één locatie worden er geen reiskosten in rekening gebracht. 
  • Reiskosten worden berekend vanaf postcode 7261 PH te Ruurlo met de route van Google Maps.

0 - 15 km

 Geen extra reiskosten.

15 - 25 km

€ 5,- 

25 - 35 km

€ 7,50

35 - 50 km

€ 10,-

Meer dan 50 km

 In overleg bij meerdere paarden.